Galerija

JEDINSTVENO U REGIONU – SPORTSKI OBJEKTI U ENERGETSKOM RAZREDU “A” i “B”

Hale su izgrađene od prefabrikovanih armirano betnoskih (ferocementnih) elemenata, koji su bez termičkih mostova. Elementi su troslojni, armirano-betonski, montažni, termoizolovani, „sendvič“ tipa. Osnova elemenata izrađena je od ferocementa u obliku pravougaone ljuske ojačane rebrima po ivicama. Drugi sloj je vatrootporni termoizolacioni sloj debljine od 15cm ili više koji obezbeđuje da je koeficijent provođenja toplote k od <0,15 W/m²К. Treći sloj je zaštitna ferocementna ploča.

Modifikovanim lučnim oblikom se postiže povoljniji odnos zapremine i površine poda, odnosno površina spoljašnjih zidova za istu veličinu objekta je za minimalno 21% manja čime su toplotni gubitci umanjeni za isti procenat.

Prozori znatno manjih dimenzija na kosim površinama (krovni) obezbeđuju isti osvetljaj kao što bi bio sa znatno većim prozorima na vertikalnim zidovima. Smanjenjem staklenih površina, koje imaju veliki stepen toplotne provodljivosti, dodatno su smanjeni toplotni gubici. Iz navedenog vidimo da lučni objekti imaju gotovo duplo manje toplotne gubitke u poređenju sa pravougaonim objektima iste zapremine, kvadrature i izolacione moći. Prozori mogu biti oblika i orijentacije po želji.

Izgrađeni sportski objekti troše i do 6 puta manje enerergije u skladu sa Evropskim preporukama o potrošnji energije u sportskim objektima “Energy efficiency guide 78”

Prvi energetski održiv objekat u Srbiji je izveden MC sistemom gradnje, nagrađen od “ENERGY GLOBE” fondacije.

MC sistem omogućuje jednostavna ugradnja i postavljenje panela na noseću krovnu konstrukciju, bez noseće podkonstrukcije, postavljanje klima komore uz minimalne troškove i dužine ventilacionih kanala, razvod instalacija uključujući i stabilne sisteme dojave i gašenja požara se po AB elementima čime se obezbeđuju manji troškovi ugradnje i dužine instalacija.